Gotovinska družba: V obtoku bankovca za 100 in 200€

Bankovca t.i. Serije Evropa za 100 in 200 evrov sta v obtok prišla 28. maja. Omogočata še večjo zaščito pred ponarejanjem. Bankovec za 100€ je tretji najbolj uporabljen - takoj za 50€ in 20€. Zanimivo je, da se potreba po uporabi oz. uporaba enega in drugega bankovca povišuje.

Kakšna sta nova bankovca na pogled?

Apoena sta enako široka kot bankovec za 50€ kar omogoča lažje rokovanje in bolj enostavno uporabo v različnih napravah. Imata nov histogram s sateliti na vrhu srebrnega traku in okrepljeno število smaragdne barve spodaj - kar ju naredi še bolj varna pred ponarejanjem. Ostajajo elementi: reliefni tisk, portretni vodni znak in okence, izboljšani so tudi tisti elementi, ki se s prostim očesom ne vidijo in tudi strojno berljivi elementi. Robovi bankovcev vključujejo tudi reliefne oznake, ki se po apoenih med seboj razlikujejo.


Izgled bankovcev za 100 in 200€ (vir ECB)

Serija Evropa

S prenovo bankovcev za 100 in 200 evrov se zaključuje projekt Serija Evropa, ki od leta 2013 dalje vključuje prenovo bankovcev - prenovljeni so bili že bankovci za 5, 10, 20 in 50€. Z letom 2018 se je bankovec za 500€ prenehal izdajati (ostaja zakonito plačilno sredstvo).  Izdaja bankovcev Serije Evropa po datumih, vir ECB

Več na tej povezavi.


(vir: Evropska centralna banka)