[intervju] Denar

Matej se je ekipi Borze terjatev pridružil julija 2019. Kot direktor BT naložb skrbi za pridobivanje vlagateljev za sklad ter njegovo upravljanje. Prepričal nas je s svojo navdušenostjo nad platformo Borze terjatev in idejo za sklad. Zakaj se je odločil za vodenje sklada, kje pri tem vidi največje izzive in kater je njegov hobi preberite v pogovoru.

Matej, kakšne je tvoje delo na Borzi terjatev, za kaj skrbiš?

Moje delo obsega predvsem iskanje vlagateljev za sklad, ki vlaga v terjatve in posojila ter upravljanje samega sklada.

Kako si se srečal, spoznal Borzo terjatev in odločil za sodelovanje, pridružitvi ekipi? Kaj je bil glavni razlog?

Borzo terjatev sem spoznal preko moje prijateljice Katje Hančič, ki se je pridružila Borzi že v samem začetku. Šele s časom sem spoznal, da bi bilo možno vlagateljem ponuditi terjatve kot finančno naložbo kot alternativo obstoječim produktom kot so depoziti in obveznice, kjer ni več nobenega donosa.

Že več kot deset let se ukvarjaš s financam oz. upravljanjem premoženja. Kaj te je na prvem mestu potegnilo v ta svet?

Denar.

Matej Justin 2019 (fotografija Tania Mendillo)

Kje vidiš Borzo terjatev (sklad BT naložbe) v prihodnosti? Kako vidiš Borzo terjatev?

Borza terjatev s svojim edinstvenim modelom rešuje dva problema. Kot prvo rešuje problem financiranja za podjetja in kot drugo rešuje premoženje ljudi pred bankami in ostali finančnimi produkti, kjer ni donosa.

BT Naložbe bodo v bližnji prihodnosti ponudile nove produkte, s čimer bomo postali edina družba v Sloveniji, kjer bodo lahko vlagatelji na enem mestu dobili naložbe tako z nizkim tveganjem, kot tudi z malo višjim tveganjem.

Kje pa pri tem vidiš največje izzive?

Največji izziv je prepričati vlagatelje, da se odvadijo depozitov in bank, saj jim banke nimajo več kaj za ponuditi. Potrebno se je prilagoditi okolju negativnih obrestnih mer in začeti skrbeti za lastno premoženje. Časi, ko so za to skrbele banke preko depozitov so minili in se ne bodo več vrnili. 

Zakaj meniš, da vlagatelji kljub ničelnim obrestnim meram ne naredijo ničesar? 

Navada je železna srajca. Čeprav terjatve kot finančna naložba spadajo v kategorijo naložb z nizkim tveganjem, so vlagatelji še vedno skeptični, saj je tako oblika naložbe v Sloveniji še vedno relativno nova stvar. Je pa tudi res, da se zanimanje za tako obliko naložbe povečuje, kjer vedno več vlagateljev vidi v tem priložnost za varen donos.

Kaj bi svetoval vlagatelju, ki si želi večjih donosov, kako naj postopa da bo varno naložil svoj denar?

Vsak vlagatelj se mora sam podučiti o naložbah kamor vlagajo in naj ne verjamejo obljubam o visokih donosih. Velik problem trenutno predstavljajo tudi raznorazne naložbene kombinacije oziroma tako imenovani konservativni ali uravnoteženi portfelj, kjer se vlagatelje pod pretvezo varnosti sili v obvezniške naložbe, kjer ni nobenega donosa. In tako imajo vlagatelji dobesedno na polovico portfelja ničelni donos. Borza terjatev tako edina predstavlja naložbo z nizkim tveganjem in solidnim donosom.

Ko te ni v pisarni se med drugim ukvarjaš oz. imaš zanimiv hobi, vključuje nebesna telesa - lahko malo več poveš o tem?

Že od nekdaj me je zanimalo opazovanje nočnega neba s teleskopom. Kljub temu, da je Ljubljana, kjer živim, izredno svetlobno onesnažena in da je vidljivost zato slaba - tista obdobja, ko je noč jasna, rad izkoristim za opazovanje planetov, meglic in galaksij.

Najbolj zanimivo mi je bilo na primer, ko sem gledal Jupiter in Saturn z njegovim prstanom. Zelo zanimiva bo tudi Orionova meglica.

Pa za konec, bi delil z nami svoj moto?

Vsak je svoje sreče kovač. 

( v letu 2019 sprašuje Katja Hančič, vodja marketinga pri Borzi terjatev)

Prijavite se na naše novice