Kriptovalute in ICO - dve leti kasneje

September 2016

Septembra leta 2016 je na slovenski start-up sceni završalo. Novoustanovljeni in do tedaj povsem neznani start-up ICONOMI je izvedel lastno crowdfunding kampanjo in s prvo izdajo kripto kovancev (initial coin offering) zbral preko 10 milijonov ameriških dolarjev. Ta uspeh je ICONOMI v tistem času uvrstil med 15 najbolj uspešnih crowdfunding kampanj na svetu. Like - ever!

Dobro se spominjam, kako sva z mojim partnerjem Gašperjem na Borzi terjatev dnevno spremljala potek njihove ICO kampanje, navijala in se čudila ob enem. Kako fantastičen uspeh za slovenski start-up! Ampak kako za vraga z novim podjetjem, brez zgodovine, brez razvitega produkta in samo na podlagi teoretičnega white paper-ja izvedeš crowfunding in zbereš 10 milijonov?! Na Borzi terjatev smo ravno v tistem času na platformi CONDA zbirali sredstva pa smo z razvitim produktom in ob rasti poslovanja napenjali mišice, da smo spravili skupaj 'komaj' 70.000 evrov!

In ali je ICONOMI sploh pravo podjetje?! Pa kaj točno je njihov poslovni model? Kaj pomeni, da so izdali nov kripto kovanec? Resnici na ljubo, nobeden od naju tega takrat ni čisto dobro razumel. Vendar sva se z Gašperjem zavedala, da je bil postavljen nov mejnik možnega.


 

Marec 2017

Marca naslednje leto sem prejel povabilo kamniškega podjetniškega inkubatorja KIKštarter za sodelovanje na enem izmed njihovih dogodkov. Mladim podjetnikom iz Kamnika so želeli predstaviti zgodbe treh 'uspešnih' slovenskih start-upov. Jaz sem zastopal barve Borze terjatev, moja soborca pa sta bila Matej Gregorčič iz podjetja Viberate in Andraž Tori iz Zemante.

(za začetek smo vsi povedali, da se ne smatramo ravno za vzor uspeha)

Največji slovenski startupi navdušili KIKštarter občinstvo. KIKštarter, Kamnik 2017

Dogodek se mi je najbolj vtisnil v spomin po pogovoru, ki sem ga ob okrogli mizi imel z Matejem Gregorčičem. Tik preden smo začeli z dogodkom je Matej preko laptopa v živo spremljal trgovanje na kripto borzah. »Marko, a ti kaj trguješ? Tole leti v nebo!« mi je povedal in omenil, da osebno pozna ljudi, ki so z rudarjenjem kriptovalut z nekaj tisoč evri vložka praktično čez noč postali milijonarji.

Matejev komentar je bil na mestu. V začetku leta 2017 so se kripto borze po svetu začele prebujati. Skupna kapitalizacija vseh svetovnih kripto valut je v prvem trimesečju leta poskočila za več kot 40%, število različnih kripto kovancev v obtoku pa se je preko novih ICO emisij – torej takšnih, kot jo je izvedel tudi ICONOMI – hitro povečevalo. Pa to ni bilo še nič.

Jaz se takrat kljub Matejevemu zagretemu prigovarjanju nisem pustil premakniti. Ker sem bolj konservativne narave sem se raje držal evrov in sem še naprej zavestno ignoriral blockchain in kripto navdušence.

Oktober 2017

Konec aprila 2017 je trgovanje na kripto borzah dobilo raketni pospešek in do konca septembra se je skupna kapitalizacija vseh svetovnih kripto valut povzpela že na skoraj 150 milijard ameriških dolarjev - več kot 8-kratnik kapitalizacije ob začetku leta!

Nove ICO izdaje kripto kovancev so se vrstile ena za drugo in vsak teden so padali novi rekordi. Po zanimivem spletu okoliščin je kripto trend pljusknil v Slovenijo še s precej večjo intenzivnostjo kot drugod. Cofound.it, Quantum, Rialto, SunContract, Viberate, Money Rebel – kar naenkrat so slovenski start-upi čez noč zbrali milijone z izdajo kripto kovancev! Minister za javno upravo Boris Koprivnikar in predsednik vlade Miro Cerar, ki sta se z nebrzdanim navdušenjem pridružila karavani, pa sta blockchain evforiji dodala še pečat političnega odobravanja. Slovenija je postala kripto prestolnica Evrope.

Moji osebni zadržanosti do blockchain / kripto evforije je dno izbil Hive Project, ki je avgusta 2017 v svoji ICO emisiji zbral 8,5 milijona dolarjev. Če malo poenostavim – Hive je v svojem white paper-ju svetu obljubil Borzo terjatev na blockchain-u. Moji znanci in kolegi so me začeli klicati in me spraševati, če sem pri tem projektu zraven in ali za tem ICO-tom stoji Borza terjatev in če ne, kdaj ga bomo naredili mi.

Tega nisem mogel več ignorirati. Čas je bil, da zaviham rokave in preverim, kaj se dogaja.

Poleti in jeseni 2017 sem se tako vrgel v raziskovanje, bral članke, hodil na blockchain konference in se pogovarjal z vsemi kripto entuziasti, ki so se mi približali. Kar sem ugotovil, me je povsem fasciniralo.

Zadostuje če zapišem, da je blockchain tehnologija kompleksna in disruptivna obenem. Ravno prava kombinacija, da se okrog nje lahko nameša veliko megle, ki se jo potem prodaja hitrega zaslužka željnim množicam. In točno to se je dogajalo poleti in jeseni leta 2017 – start-up podjetja, ki so obljubljala razvoj različnih novih storitev na podlagi blockchain tehnologije so začela masovno zbirati sredstva z izdajo lastnih kripto kovancev. In na tem trgu je vladal popolni divji zahod.

Tipičen initial coin offering iz sredine leta 2017 je izgledal približno takole.

Predstavljajte si, da želite zgraditi nov kripto luna park. Skupaj z vašimi podjetniškimi kolegi najprej napišete ohlapen poslovni načrt (white paper), pridobite nekaj znanih osebnosti iz sveta kripto luna parkov, da vas podprejo (advisors & influencers), javno objavite svojo namero in se udeležite nekaj blockchain konferenc. Potem pa zabave lačni množici vnaprej prodate kripto vstopnice za vaš še neobstoječi luna park (initial coin offering). Za nekaj milijonov dolarjev vstopnic.

Zgrabite kokice in berite dalje, kajti najboljše šele prihaja.

Recimo, da ste v vaši ICO emisiji izdali 10 milijonov vstopnic in od kripto navdušencev zbrali 10 milijonov dolarjev. Logično bi torej bilo, da vlagatelji, ki so vplačali denar, za vsak dolar vložka prejmejo po eno vstopnico, mar ne?

Zmotili ste se. V tipični ICO emisiji so vlagatelji prejeli zgolj 60 – 80% vseh izdanih kripto kovancev, torej med 0,6 in 0,8 vstopnice za vsak vloženi dolar.

Kaj pa preostalih 20 – 40% kovancev? Večji del teh so si med sabo razdelili kar ustanovitelji start-upa, nekaj so jih namenili svetovalcem, nekaj pa so jih rezervirali za bodoče partnerje. Če ste torej direktor blockchain start-up podjetja, ki je pravkar izvedlo ICO emisijo, imate sedaj na računu podjetja 10 milijonov dolarjev, ki ste jih zbrali z izdajo, na svojem osebnem računu pa še za kak milijon pravkar izdanih kripto kovancev vašega lastnega podjetja. Cool.

(Ne pozabite, luna park v tem trenutku še ne stoji. Vse kar obstaja je kakih 20 strani dolg white paper.)

In na tej točki nastopi največja fantazija. Imetniki vstopnic za vaš bodoči kripto luna park morajo sedaj počakati kako leto ali dve, da vi svoj luna park zgradite, preden lahko te vstopnice dejansko unovčijo in koristijo vaše storitve. Vendar je takšno čakanje dolgočasno. Da vlagatelji v tem času ne bi bili zaklenjeni v nelikvidni naložbi, lahko izdajatelj te vstopnice uvrsti v trgovanje na eno izmed svetovnih kripto borz. Imetniki kripto vstopnic lahko zdaj z njimi prosto trgujejo, jih prodajo ali kupijo še več. Ne samo to – izvajajo lahko shorting ali pa margin trading. In kar naenkrat dobijo vstopnice za vaš luna park na svetovnih kripto borzah svoje lastno življenje.

Že zelo zgodaj v letu 2017 se je izkazalo, da vlagatelji, ki kupujejo nove kripto valute v ICO emisijah tega ne počnejo z namenom, da bi te kovance držali zaradi njihove (bodoče) uporabne vrednosti, temveč so jih v 99% kupovali z namenom hitrega zaslužka, ker so pričakovali, da bo njihova vrednost po končani ICO emisiji na kripto borzah poskočila.

Za nameček pa še malo dodatne zabave. Velika večina start-up podjetij denarja v okviru svoje ICO emisije dejansko ni zbrala v ameriških dolarjih, temveč v drugih kripto valutah. ICONOMI je na primer sredstva zbral delno v dolarjih, delno v evrih, delno pa v kripto valutah bitcoin, eter in še nekaterih drugih. Skupna vrednost košarice vseh teh fiat in kripto valut je ob zaključku njihove ICO emisije znašala 10,6 milijona dolarjev. Vendar pa ker je ICONOMI zbrana sredstva še naprej večinoma držal v kripto valutah in ker je v vmesnem času vrednost teh kripto valut silovito narasla, se je vrednost njegovega premoženja do konca leta 2017 povečala na neverjetnih 327 milijonov dolarjev!

Takšno okolje v kripto svetu v sredini leta 2017 je predstavljalo idealno podlago za raznovrstne zlorabe in manipulacije. Hekerji so vdirali v elektronske denarnice in vlagateljem kradli valute. Ustvarjale so se piramidne sheme, kot je bil BitConnect. Pa tudi start-up ekipe, ki niso imele izrecnih zlih namenov so bile prežete s konflikti interesov. Ne trdim, da so bile vse ICO emisije in vsa blockchain start-up podjetja slaba. Vendar trdim, da je bilo med njimi cel kup 'nategov'.

Ne verjamete? Naj vam povem, da je bil julija 2017 uspešno izveden ICO z imenom FuckToken (ticker oznaka: 'FUCK'), ki je zbral 30.000 dolarjev, tržna kapitalizacija tega kripto kovanca pa je na borzah kmalu potem poskočila na vrednost več kot milijon dolarjev. Pri čemer je bila emisija izvedena kot javno napovedana potegavščina, ki naj bi razkrinkala brezglavo mrzlico kripto vlagateljev. Veliko drugih ICO izdaj je bilo veliko bolj malignih.

V moji raziskovalni vnemi pa sem želel tudi sam izkusiti, kako ta norija poteka od blizu. Oktobra 2017 sem si tako odprl trgovalni račun na eni izmed kripto borz in z 2.000 EUR skočil v bazen. Kupil sem nekaj bitcoinov in etrov in postal kripto vlagatelj.

Vlaganje na kripto borzi, namizje. Slika; osebni arhiv

Januar 2018

Med decembrom 2017 in januarjem 2018 je kripto balon dosegel vrhunec – vrednost Bitcoina je za trenutek celo presegla vrednost 20.000 dolarjev, skupna tržna kapitalizacija vseh svetovnih kriptovalut pa je narasla do 800 milijard dolarjev. Padali so še zadnji rekordi novih ICO emisij.

Moj vložek v višini 2.000 EUR, ki sem ga sredi oktobra 2017 vložil v kripto valute, se je v tem času podvojil. Na tej točki sem se uspel zavestno odlepiti od kripto evforije, v katero sem – priznam – zapadel tudi sam. Kljub moji začetni odločenosti, da bom na svoj vložek gledal kot na nekakšen znanstveni poizkus sem se zalotil, da me je strah pred tem, da bom zamudil odlično priložnost (fear of missing out) vlekel kot magnet, tako da sem trgovanje na kripto borzah spremljal že čisto vsak dan. Spomnim se, kako je nek dan vrednost bitcoina na borzi pred mojimi očmi poskočila za 10% v vsega petnajstih minutah in sem se jezil, ker nisem malo pred tem stisnil tipke za long margin trade. Verjemite mi, zadeva je zasvojljiva.

V januarju 2018 sem zato sprejel odločitev, da se bojim katerekoli naložbe, ki se v vrednosti podvoji v roku treh mesecev, in tako sem po čistem naključju točno na vrhuncu balona prodal vse svoje kripto kovance. S tem se je končala moja kratka in sladka kariera kripto trejderja.

September 2018 

Oktobra 2017 sem v kvartalnem poročilu mojim partnerjem na Borzi terjatev napovedal, da bo ICO balon počil v roku 6-12 mesecev. Večina start-up podjetij, ki so na takšen način zbrala sredstva, ne bo nikoli dostavila obljubljene platforme oziroma storitve. Ko se bodo vlagatelji tega zavedeli, bo vrednost njihovih kovancev na kripto borzah strmoglavila. Zaradi panike na trgih in izkrivljenih informacij vlagatelji ne bodo jasno vedeli katera blockchain start-up podjetja so resna in katera ne, zato bodo posledice čutili tudi tisti podjetniki, ki bodo dejansko opravili svoje delo.

Matej Ramuta, ustanovitelj start-up podjetja SmartNinja je aprila 2018 v svojem blogu napovedal prihod ICO zombijev – tj. start-up podjetij, ki so preko ICO emisij prišla do velikih vsot denarja, kasneje pa so ugotovila, da se njihove visoko leteče blockchain poslovne ideje v bistvu ne da realizirati. Vsaj ne v teh okoliščinah. Takšna podjetja imajo prazno dušo, vendar polno denarnico. Kaj narediti, ko veste, da nikoli ne boste mogli izpolniti dane obljube, na računu pa vam še zmeraj ležijo milijoni?

Matej je napovedal, da bodo tisti blockchain podjetniki, ki premorejo vsaj nekaj moralne vesti, enostavno odpoklicali svojo ICO emisijo in zbrana sredstva (kolikor jih je še ostalo) vrnili imetnikom kripto kovancev.

In zgodilo se je točno to.

Med slovenskimi blockchain start-up podjetji je orožje prvi položil Quantum, ki je maja 2018 objavil, da ne bo več nadaljeval razvoja obljubljene trgovalne platforme. Da poraz ne bi bil tako očiten so dosegli dogovor o združitvi z ICO startup-om Tokens, in svoje QAU kovance enostavno konvertirali v kovance DTR, ki jih je izdal Tokens. Prvi slovenski kripto M&A deal!

(Naj na tej točki zapišem – good for them. Podjetje Tokens vodi ustanovitelj Bitstampa Damian Merlak, ki ima kot podjetnik odličen track record in osebno pričakujem, da bo Tokens uspešen.)

Sredi septembra pa je kot strela iz jasnega udarila novica, da eden od prvih in najbolj vidnih slovenskih ICO start-upov Cofound.it zapira svoja vrata in da bo imetnikom CFI kovancev razdelil premoženje, ki mu je še ostalo.

Cofound.it je junija 2017 v svoji ICO emisiji zbral 15 milijonov dolarjev. Njihova poslovna ideja je bila postaviti platformo in razvili ekosistem, ki bo drugim perspektivnim blockchain start-up podjetjem omogočal kvalitetno izvajati nove ICO emisije.

Kakšen je bil razlog za odločitev Cofound.it, da preneha s poslovanjem? Direktor podjetja Daniel Zakrisson je v svoji blog objavi zapisal, da se je ICO trg popolnoma sprevrgel in da Cofound.it v takšnem okolju ne more uresničiti svoje vizije. No shit. Žal je Cofound.it to potezo – ki je sicer povsem logična in v bistvu poslovno iskrena in pravilna – izvedel nekoliko ne taktično in se znašel na naslovnicah vseh medijev v Sloveniji.

Precej več občutka za javno komuniciranje občutljivih informacij je pokazal ICONOMI, ki je dva tedna kasneje – točno dve leti po uspešno zaključeni ICO emisiji, ki je stresla Slovenijo – objavil namero za poslovno prestrukturiranje in preoblikovanje v delniško družbo. Imetnikom ICN kovancev pa so ponudili izbiro – refundacija v obliki vračila sredstev ali pa zamenjava za delnice v novem podjetju.

In kakšni so bili razlogi v tem primeru? ICONOMI je eden tistih redkih ICO start-upov, ki dejansko delujejo, saj so obljubljeno platformo za vlaganje v kripto valute že razvili in lansirali. Vendar pa so se zaradi zgodaj izvedene ICO emisije in kasnejše neverjetne apreciacije vrednosti njihovega portfelja vseeno delno ujeli v past 'Zombi ICO-ta'.

ICONOMI je v drugem kvartalu leta 2018 dosegel 400.000 dolarjev prihodkov ob skupni bilančni vsoti 149 milijonov dolarjev. Podjetju na računih enostavno leži bistveno več (kripto in fiat) denarja, kot ga potrebuje. Njihova 'žetonska ekonomija' ne deluje, ker je v obtoku preveč ICN kovancev. Zato so se odločili in naredili edino pravilno in primerno stvar – imetnikom ICN kovancev so omogočili izbiro med poplačilom ali preoblikovanjem v delniško strukturo.

In za konec še enkrat - ne trdim, da so vse ICO emisije in vsa blockchain start-up podjetja slaba. V bistvu ravno izpostavljena primera ICONOMI in Cofound.it predstavljata primer dobre prakse v ICO svetu, saj sta obe podjetji sprejeli nepopularno, vendar vsebinsko in logično edino pravilno odločitev. Številni drugi tega niso naredili in še naprej skrivajo praznino, ki se skriva v njihovem drobovju. Postali so 'ICO zombiji' – podjetja, ki v bistvu ne delajo nič produktivnega, njihovi direktorji pa v letalih letijo v prvem razredu in se po cestah vozijo naokrog v Lamborghinijevih avtomobilih.

Pa naj jim bo - vsaj enkrat v svoji zgodovini smo Slovenci nategnili cel svet in tujcem pobrali denar.

Borza terjatev pri poslovanju in delovanju platforme za vzajemno financiranje ne uporablja blockchain tehnologije.

Prijavite se na naše novice