Delodajalci in prevzem elektronskih bolniških listov

Delodajalci bodo morali za svoje zaposlene, in sicer za začasne zadržanosti od dela od 01. februarja 2020 dalje, obvezno prevzemati eBOL (elektronska potrdila o upravičeni zadržanosti od dela) prek spletnega sistema SPOT, kar pomeni, da od zaposlenih ne bodo več zahtevali, da jim morajo bolniški list dostaviti v papirni obliki. Za prevzem elektronskih bolniških listov morajo delodajalci pravočasno prilagoditi svojo informacijsko opremo.

Delodajalci in zavarovanci, ki so sami zavezanci za plačilo prispevka in so vpisani v Poslovni register Slovenije bodo od 01. februarja 2020 obvezno prevzeli elektronske bolniške liste za svoje zaposlene prek sistema SPOT in ne bodo več zahtevali od zaposlenih, da jim morajo bolniški list dostaviti v papirni obliki. Za zavarovance, ki so zaposleni pri delodajalcih, ki niso vpisani v Poslovni register Slovenije (zaposleni pri fizični osebi) bo osebni zdravnik se v naprej izstavil bolniški list tudi v papirnati obliki.

Kaj mora urediti delodajalec za prevzem elektronskih bolniških listov?

Delodajalec mora urediti dostop do elektronskega bolniškega lista. Za dostop mora pooblastiti koga od zaposlenih (osebo v kadrovski službi, službi za obračun plač ali drugo osebo) za prevzem eBOL-ov zaposlenih. Pooblaščena oseba mora za prijavo v sistem SPOT in prevzem eBOL-ov imeti digitalno potrdilo. ZZZS predlaga, da si te osebe digitalno potrdilo pridobijo pred 01. februarjem 2020. Pooblastilo pa bo predvidoma možno pridobiti šele po 01. januarju 2020.

Dodatne informacije so na voljo na spletni strani Zavoda za zdravstveno zavarovanje Slovenije: Elektronsko potrdilo o upravičeni zadržanosti od dela (eBOL).

Za prevzem elektronskih bolniških listov morajo delodajalci pravočasno prilagoditi svojo informacijsko opremo. Vir fotografije; pexels.com

Prijavite se na naše novice