[intervju] Raznolikost nas bogati

Katja Hančič z Borzo terjatev sodeluje več kot tri leta. Kakšno delo je opravljala, ko se je ekipi pridružila in kakšno opravlja sedaj. Kako preživlja prosti čas, kaj jo v življenju motivira in katero knjigo bi priporočila v branje preberite v pogovoru.

Kakšno delo opravljaš na Borzi terjatev in kako si se znašla tu?

Skrbim za marketing in odnose z javnostmi. V življenju se mi dobre stvari zgodijo spontano, če se čutim in znam prepustiti toku. Podjetje kjer sem delala pred tem je zaradi prevzema zapiralo svoja vrata in jaz sem si želela novih izzivov izven področja telekomunikacij in se tako znašla na Borzi terjatev.

Si ena od prvih zaposlenih na Borzi terjatev (z nami si že tri leta), delo v start-up podjetju pa je pogosto zahtevno, saj je polno izzivov in negotovosti. Kaj te je motiviralo, da si z nami preživela toliko časa in kaj te motivira danes, da še naprej vztrajaš?

Res je, pred tremi leti smo bili v pisarni le trije. Marko Rant in Gašper Rant (ne, nista v sorodu, haha) in jaz. Prav ta negotovost je zame v zadnjih letih predstavljala izziv s katerim sem se zavestno želela soočiti (saj sem verjela, da sem v osnovi 'ziheraš' in to me je velikokrat omejevalo) in jo sprejeti/prepoznati kot zaveznico. Menim, da mi je v teh letih to uspelo. Spustiti stvari, ki jih (misliš da) imaš pod kontrolo - kar pomeni dejansko spustiti vse - razen svojega bistva, sebe, dobrega počutja. Svoboda je stanje duha. To pa ni stvar, ki jo osvojiš in potem je tam - na tem je potrebno delati vse življenje, vsak dan. Rasteš in postajaš boljši človek, boljši del celote - to me motivira in Borza terjatev mi v tem trenutku daje možnost in okolje v katerem se lahko razvijam v skladu s tem.

Kakšni so tvoji osebni interesi? Kako preživljaš čas, ko se ne vidimo v pisarni?

Velik del mojega življenja predstavlja narava in gibanje. Narava mi daje moč in navdih na vseh področjih, me osrečuje, čarobno je nič drugega da smo tu delček vsega tega. Če sem sama zadovoljna to srečo rada delim s svetom v katerem se gibljem - kjerkoli; na ulici, v službi, z najdražjimi. Tako lepo vse kroži.

Ali si se kdaj počutila, da so tvoje osebne vrednote v konfliktu s tvojim delom na Borzi terjatev? Če da, ali si uspela razrešiti konflikt? Kako?

Konflikti interesov, medsebojni, notranji - če jim tako rečemo so nastali in nastajajo, so del mojega življenja in so lahko navdih za rast, razvoj. Vsako nesoglasje se z optimizmom, komunikacijo (predvsem poslušanjem/razumevanjem) da mirno rešiti in skozi proces lahko nastane nekaj novega, še boljšega. Tako gledam na to.

Če se ozreš po svojih sodelavcih - katere dobre lastnosti občuduješ pri njih? Pri kom?

Vsak človek je zase svet, čuden svetal in let, kot zvezda na nebu ... je napisal Tone Pavček. Tako vidim tudi sodelavce. Ljudje smo si zelo podobni in različni ob enem - podobnost je močno lepilo, razlike pa nas prav tako lahko držijo skupaj - raznolikost je prednost saj skozi to rastemo in se bogatimo - to spoznanje je še kako pomembno v današnjem svetu in tej vse preveč razdvojeni družbi. Vsak sodelavec na Borzi terjatev mi je drag, prav vsak me uči in skozi vsakega spoznavam tudi sebe ter rastem kot rada verjamem skozi medsebojno sodelovanje rastemo se bogatimo vsi.

Kako sama gledaš na svoje delo na Borzi terjatev in na svojo prehojeno pot? Kakšna je razlika med osebo, ki je prišla na Borzo terjatev pred tremi leti in Katjo danes?

Vloge so se na začetku precej menjale, zadolžena sem bila za administracijo, skrbela za uporabnike, za trženje in prodajo, komunikacijo, uvajanje novih sodelavcev. Vse kar je bilo pač potrebno storiti. V tem času smo zrasli - ožja ekipa sedaj šteje 9 sodelavcev. Moja vloga se je spreminjala in se počasi osredotoča na področje v katerem vidim še veliko potenciala za razvoj (podjetja in osebni) - marketing. Všeč mi je, da sem sodelovala z Borzo terjatev pri rasti in razvoju od začetkov saj mi to danes daje znanje s katerim se še bolje lahko približam in komuniciram našo platformo uporabnikom (obstoječim in bodočim) in svetu. To poznavanje pa je lahko tudi past, saj smo se od leta 2016 tudi precej spremenili, zrasli in tukaj lahko izpostavim tisto o čemur sem že govorila - spontanost, spustiti in sprejeti novo.

Seveda je razlika, danes nisem takšna kot včeraj in tudi jutri bom drugačna kot danes. 

Tvoje najljubše knjige?

Nelson Mandela; Dolga pot do svobode (avtobiografija)

Alan Watts; Dao: Pot vode

Tone Pavček; Same pesmi o ljubezni

... trenutno berem; Stephan King; On writing - priporočam.

Kaj te osebno navdihuje? Lahko z nami deliš dober citat?

Na družabnih omrežjih Borze terjatev (Linkedin, Facebook in Instagram) lahko sledite kampanji 'quote of the day' - tam vsak dan objavimo nov citat, misel. Bistvo je v razumevanju raznolikosti in sprejemanju drugačnosti ter nad vsem pozitivnemu pristopu - le tako bomo še naprej rasli in preživeli kot posamezniki in kot celota.

'If I can stop one heart from breaking, I shall not live in vain; if I can ease one life the aching, or help one faiting robin unto his nest again, I shall not live in vain.'

- Emily Dickinson


Katja Hančič, 2019 [fotografija Tania Mendillo]


(sprašuje Marko Rant, direktor in soustanovitelj Borze terjatev)