Kaj morate vedeti o investicijskih skladih

Vlaganje v investicijske sklade med Slovenci postaja vse bolj priljubljeno. Priljubljenost naložbe v investicijske sklade izhaja iz pozitivnih lastnosti - diverzifikacije oz. razpršenosti, višjih pričakovanih donosov, dostopnosti in profesionalnega upravljanja. Investicijski sklad lahko ustanovi le družba, ki pridobi soglasje oziroma dovoljenje nadzornega organa – v Sloveniji je to Agencija za trg vrednostnih papirjev (ATVP). 

V tem članku bomo na enostaven način predstavili, kaj so investicijski skladi, kako delujejo in zakaj so lahko pomemben del vaše naložbene strategije.

Kaj so investicijski skladi?

Investicijski skladi so vrsta kolektivne naložbe, ki skupini vlagateljev omogoča, da združijo svoja sredstva za nakup raznolikega nabora naložb. Te vključujejo delnice, obveznice, nepremičnine ali druge finančne instrumente. Glavni cilj naložbe je zmanjšanje tveganja in optimizacija donosov.

Investicijski skladi so odlična izbira za večino vlagateljev s presežnimi prihranki, vključno z začetniki, saj ponujajo enostaven način za dostop do raznolikih trgov z manjšim tveganjem.  Pri tem je potrebno vedeti, da so naložbe v sklade, tako kot vse druge naložbe, tvegane.

Ključne prednosti investicijskih skladov so:

  1. Diverzifikacija: Skladi omogočajo vlagateljem dostop do širokega nabora naložb, s čimer se zmanjša tveganje izpostavljenosti do posamezne naložbe.
  2. Profesionalno upravljanje: Upravljavci skladov so izkušeni strokovnjaki, ki skrbijo za spremljanje trga, upravljanje s tveganji in izbor naložb.
  3. Dostopnost in prilagodljivost: Skladi so dostopni širokemu krogu vlagateljev in omogočajo izbor glede na individualne cilje in preference.
Investicijski skladi so ključni del naložbene strategije za mnoge vlagatelje. Njihove prednosti so razpršenost, profesionalno upravljanje, dostopnost in prilagodljivost. Vir fotografije: Adobe Stock

Kako delujejo investicijski skladi?

Vlagatelji kupijo deleže v skladu, njihova vrednost pa se spreminja glede na uspešnost sredstev v portfelju. Skladi se razlikujejo glede na strategijo in vrsto naložb, te so lahko raznovrstne (lahko tudi nepremičnine, terjatve, posojila, zlato, kriptovalute). Upravljavci skladov aktivno upravljajo portfelj, pri čemer ciljajo na optimizacijo donosa za vlagatelje.

Za koga so primerni investicijski skladi?

Investicijski skladi so odlična izbira za večino vlagateljev s presežnimi prihranki, vključno z začetniki, saj ponujajo enostaven način za dostop do raznolikih trgov z manjšim tveganjem. So idealni za tiste, ki želijo srednjeročno ali dolgoročno rast svojih sredstev in nimajo časa ali znanja za samostojno upravljanje naložb. Pri tem je potrebno vedeti, da so naložbe v sklade, tako kot vse druge naložbe, tvegane. Pred odločitvijo za vlaganje v sklade pa je potrebno preučiti prednosti in slabosti določene naložbe ter izbrati vrsto sklada, ki se sklada z vašim ciljem in želeni stopnji tveganja/donosa.

Investicijski skladi so ključni del naložbene strategije za mnoge vlagatelje. Njihova lastnost diverzifikacije, skupaj s strokovnim upravljanjem, naredi sklade privlačne za tiste, ki si želijo zgraditi robusten in prilagodljiv investicijski portfelj. Ne glede na vaše finančne zahteve ali izkušnje, je verjetno, da na trgu obstaja investicijski sklad, ki ustreza vašim potrebam.

Borza terjatev preko finančne platforme dostopne na www.borzaterjatev.si vlagateljem in podjetjem nudi stabilno ter razpršeno naložbo v kratkoročne poslovne terjatve in posojila do dobro stoječih slovenskih podjetij. Za dodatne informacije o tem, kako deluje naložba preko Borze terjatev in kako se ta lahko vključi v vašo naložbeno strategijo, se obrnite na naše strokovnjake preko info@borzaterjatev.si ali telefonske številke 01 810 73 73. Z razumevanjem naložbe boste sprejeli informirano odločitev, ki bo pripomogla k vašemu naložbenemu uspehu.

--

Več informacij o naložbah najdete na spletni strani za vlagatelje Agencije za trg vrednostnih papirjev: https://vlagatelj.atvp.si/  

Prijavite se na naše novice