[intervju] Motivira me predvsem da sem pomemben del ekipe

Gregor Koprivnikar na Borzi terjatev skrbi za programiranje, Gašperju Rantu se je  v IT razvoju na Borzi pridružil leta 2017. Je velik navdušenec nad različnimi športi - predvsem Kung Fu-jem ter potovanji in glasbo. Name je velik vtis naredil s svojimi timskimi spretnostmi, prijetno energijo in zanesljivostjo pri delu. V pogovoru preverite kaj ga pri delu motivira, zakaj Borza terjatev ter kakšna je njegova življenjska filozofija.

Gregor, se lahko opišeš s tremi besedami?

Sočuten, pošten, vztrajen.

Kaj počneš na Borzi terjatev?

Programiram.

Zakaj si se odločil, da bo prav Borza terjatev tvoja no. 1 delodajalka?

Čeprav sem imel že na prvem razgovoru zelo dober občutek nisem pričakoval, da bo Borza terjatev res moja no. 1 delodajalka. Po letu in pol pa lahko rečem, da se tako sproščeno do sedaj nisem počutil še v nobeni ekipi. Delam s samo pozitivnimi osebami in šefom, ki zna motivirati in zaupa.

Kaj te pri delu vsakič znova motivira?

Moja motivacija je predvsem to, da se počutim pomemben del ekipe in da čutim, da pri Borzi terjatev razvijamo storitev, ki ima zelo velik potencial za rast. Zelo dobra motivacija je tudi, ko vidiš končen izdelek tvoje kode in ko se ta dejansko uporablja. Seveda pa so nenadomestljiva motivacija za delo super sodelavci.

Kaj je pri tvojem mnenju pri programiranju pomembno? Kako ohraniš svoj fokus?

Pri programiranju je zelo pomembno biti zbran in natančen. Predvsem pa je pomembno zelo dobro razmisliti o različnih scenarijih uporabe funkcionalnosti kode, ki jo programiraš in o tem kaj vse lahko gre narobe ter vse zelo dobro stestirati. Samo tako bo končen izdelek lahko dober. Jaz se fokusiram tako, da si dam na glavo slušalke z dobro glasbo in čimbolj izklopim zunanje vplive.

Poleg pozitivnega okolja pri delu, kaj je po tvojem mnenju še pomembno?

Zelo pomembna se mi zdi tudi konstruktivna kritika, torej, če kaj narediš slabo in bi to lahko izboljšal, da ti sodelavci to povedo - saj samo tako lahko svoje delo  popraviš. Na ta način bo tvoje delo boljše in to ima seveda pozitiven vpliv na celotno podjetje. Na drugi strani je pomembno, da konstruktivno kritiko sprejmeš na pozitiven način in dejansko sam delaš na izboljšanju svojih napak.

Odkar si prišel na Borzo, je katera stvar, ki si jo osvojil in morda izboljšal pri svojem delu?

Predvsem sem izboljšal svojo natančnost in fokus.

Kaj bi svetoval mlademu sebi/programerju, ki se šele uveljavlja in spoznava svet?

Bodi radoveden in se vsak dan nauči kaj novega, pa ne pozabiti, da življenje ni samo računalnik :).

V življenju vedno znova najdeš navdih in si nabereš novih moči, kje oziroma kako?

Trening Kung Fu-ja, ki mi da fokus in vztrajnost ter gorsko kolesarstvo, hribi, narava, glasba, ki me sprostijo.

Kung Fu vadiš kar trikrat na teden, kaj te pri tem športu/veščini tako privlači? Zakaj ravno Kung Fu? Lahko prosim napišeš malo več o tej vadbi?

Preden sem začel trenirati Kung Fu sem si to borilno veščino predstavljal čisto drugače. Kot nekaj agresivnega. Zdaj vem, da se bolj ne bi mogel motiti. Originalni pomen besede Kung Fu pomeni osvojiti določeno disciplino ali veščino skozi trdo delo in vadbo. Trenirati sem začel čisto po slučaju - iskal sem neko vadbo kamor bi hodil redno in se ob priložnosti pridružil prijatelju na treningu in kar hitro postal odvisen :).

Pri tej vadbi mi je všeč, ker gre za vadbo celotnega telesa - izboljšuje gibčnost in tudi fizično moč. Pri Kung Fu-ju me je pritegnila predvsem povezava s chi-gongom in meditacijo, ki sta pomemben del vadbe ter trening vztrajnosti, discipline in potrpežljivosti saj vse to vsekakor pozitivno vpliva tudi na ostala področja življenja. Ostali življenjski izzivi postanejo lažji saj Kung Fu ni tekmovanje z drugimi, gre predvsem za premagovanje samega sebe in svojih omejitev. 

Vsak človek pa si ob doživljanju vadbe Kung Fu-ja najbrž postavi drugačne cilje, želje in motivacijo.

Zelo rad tudi potuješ, letos si obiskal Irsko. Kako je bilo, kakšni so tvoji vtisi?

Res je, potovanja, odkrivanje novih krajev so zakon. Letos sem bil s kolegi na Irskem že drugič. Novembra lani, ko sem državo obiskal prvič sem bil navdušen nad lepoto pokrajine in takoj je padla odločitev o ponovnem poletnem obisku. Prevozili smo praktično celo državo - od Dublina do zahodne Atlantske obale in po zahodni obali proti jugu nazaj do Dublina. Država ima neverjetno lepo, raznoliko in divjo pokrajino. Ko sem prvič videl Atlantski ocean na Moherskih klifih sem bil fasciniran. Najbolj pa so me navdušili Aranski otoki sredi Atlantika in Dingle polotok, kjer je krajina tako noro lepa, da se ti zdi kot da nisi na tem planetu - peščene plaže in gore v ozadju. Pa tudi ljudje so izjemno prijazni.

Namen našega potovanja je bil tudi spoznavanje njihove starejše zgodovine. Irska je zgodovinsko zelo bogata in že od neolitika naprej ima ogromno spomenikov - najbolj znan je Newgrange, ki je 5200 let stara grobnica - torej 1000 let starejši od piramid v Gizi in 500 let starejši od znanega Stonehange-a.

Priporočam obisk vsakemu, ki ima rad lepo naravo in zgodovino - no, pa dobro pivo in viski :).

Pa načrti za prihodnost, kam boš še potoval?

Naslednja destinacija so Azori. To je skupina devetih otokov sredi Atlantika zahodno od Portugalske.

Si tudi glasbeni navdušenec, katera skladba je takšna, ki se je prav nikoli ne naveličaš?

Glasba je zelo pomemben del mojega življenja, zame je več kot samo glasba saj velikorat oblikuje moj pogled na svet. Poslušam veliko različne glasbe/izvajalcev zato bi težko rekel kdo je moj najljubši glasbeni izvajalec. Če že izbiram komad, ki ga trenutno pogosto poslušam ko programiram je to: Djuma Soundsystem - Les Djinns (Trentmoller remix) - https://www.youtube.com/watch?v=2qzEEISZYbI&list=RD2qzEEISZYbl 

Bi nam lahko za konec zaupal svojo življenjsko modrost, misel?

Ne oziraj se preveč na preteklost in prihodnost. Življenje se dogaja sedaj, stopi iz svoje cone udobja in bodi radoveden.

Gregor Koprivnikar, 2019 (foto: Tania Mendillo)

(pogovor je nastal leta 2019, piše Katja Hančič, Vodja marketinga na Borzi terjatev)

Prijavite se na naše novice