[intervju] Pomembno je, da si v življenju obkrožen z ljudmi, ki razmišljajo pozitivno in odprto

Matija Pance se nam je kot vodja pravne službe pridružil na začetku leta 2020. Za sodelovanje se je odločil predvsem zaradi energije, ki jo je začutil ob vstopu v naše prostore, saj meni, da je obkroženost s pozitivnimi ljudmi v življenju zelo pomembna. V pogovoru preberite tudi, kakšen je njegov pogled na vsakodnevne življenjske izzive ter kako rad preživlja svoj prosti čas.

Matija, si naš popolnoma nov član ekipe – kako se ob tem počutiš?

Počutim se neučakano, saj želim čim prej aktivno sodelovati kot del ekipe. Prvi vtis, ki sem ga prejel, še preden sem se odločil, da se vam pridružim, je bil občutek, da je prisotne veliko pozitivne energije in da je motivacija za doseganje visokih ciljev ter dosežkov znotraj ekipe zelo visoka.

Bi se lahko opisal v enem stavku?

Vedno me spremlja optimizem, rad imam inovativne rešitve, ob tem pa sem tudi zelo vztrajen.

Kako si se srečal z Borzo terjatev?

Idejo mi je že pred časom, takrat verjetno še precej svežo, predstavil Marko Rant. Že takrat se mi je zamisel zdela zelo zanimiva in obetavna. Kasneje sem BT spremljal skozi vse bolj pogoste javne objave, včasih sem imel priložnost tudi poklepetati z Markom o napredku.

Zakaj si se odločil za sodelovanje?

Zelo pomembno se mi zdi, da si v življenju obkrožen z ljudmi, ko razmišljajo pozitivno in odprto. Ker predstavlja služba velik delež časa v življenju posameznika, je toliko bolj pomembno, da je temu čim bolj zadoščeno tudi v okviru službe. O Borzi terjatev sem dobil takšen občutek. Prepričan sem, da tudi profesionalnih izzivov ne bo manjkalo, to pa je ravno tako pomembno, saj me novi izzivi še dodatno motivirajo.

Kakšno bo tvoje delo na Borzi? Katero področje boš prevzel?

Na začetku leta 2020 prevzemam vodenje pravne službe. Glede na produkte, ki jih je razvila ali jih bo razvila Borza terjatev, to pomeni odgovorne naloge in skrb za skladnost poslovanja. Vsekakor velik izziv in odgovornost. Glede na pretekle izkušnje tako iz odvetništva kot tudi iz bančnega področja, sem prepričan, da bom Borzi terjatev lahko zelo pomagal pri izvajanju s tem povezanih nalog ter tudi pri optimizaciji določenih procesov.

Zanima te veliko stvari. Kateri so tvoji hobiji, s čim se najraje ukvarjaš takrat, ko nisi v pisarni? Zakaj?

Res je, zanima me veliko stvari. Sem zelo radovedna oseba. Običajno me zanima in skušam razumeti, kako nekaj deluje. Ker pa življenja ne sestavlja zgolj služba, lahko povem, da se najraje posvečam družini in tudi sebi. Kot zagovornik načela - zdrav duh v zdravem telesu - pogosto skočim na kolo. Je odličen način za sproščanje in tudi veliko zanimivih krajev si lahko ogledaš na ta način. Hribi so mi bili vedno všeč in podam se med vrhove, kadar le utegnem - tudi slabo vreme me ne ustavi. Rad imam tudi kakšno dobro knjigo ali film. Uživam pa tudi v umetnosti. Najbolj me navdušujejo slike v slogu impresionizma. Najboljši mojstri znajo pričarati, da opazovalec podoživi točno tisti trenutek, ki so ga naslikali pred davnimi leti.

Matija Pance 2019, fotografija Tania Mendillo

Kaj te v življenju motivira, kje najdeš svojo sprostitev, kje si nabereš moči?

Če se navežem na svoj predhodni odgovor, me najbolj sprosti prav športno udejstvovanje. To je odličen način za sproščanje. Omenil sem le dva športa, ki se ju lotevam najbolj pogosto. So pa še drugi, ki se jim posvečam za odtenek manj intenzivno, recimo streljanje, plavanje, telovadba z utežmi ipd. Že dolgo pa rekreativno igram košarko, ki je kot skupinski šport izredno zanimiva in zahteva nekoliko drugačno koordinacijo in kognitivne sposobnosti kot individualni športi. Podobno kot v službi, sposobnost sodelovanja v timu (bodisi kot vodja ali del tima) ali individualno reševanje problemov. Prav uravnoteženost med reševanjem problemov in sproščanjem pa pomeni doseganje optimalnega delovanja na različnih ravneh. Kadar posameznik poskrbi za uravnoteženo udejstvovanje, to pripomore k bolj učinkovitemu reševanju izzivov. Vsekakor se rad sproščam v naravi in sreča je, da živimo v tako lepi deželi, kjer je narava vsakomur na dosegu roke.

Lahko z nami deliš kakšno svojo ljubo misel, svoj življenjski moto morda?

Ne stori drugemu tega, česar nočeš, da drugi storijo tebi.

En življenjski moto sem razkril že pri odgovorih na predhodna vprašanja. Všeč mi je tudi tale: Ne stori drugemu tega, česar nočeš, da drugi storijo tebi. Če bi se vsi ljudje držali tega načela, bi bil svet veliko bolj prijazen. Ker ni tako, je svet seveda poln vsakodnevnih bojev, kar mi je kot pravniku dobro poznano. Tako je pomembno biti na to pripravljen in imeti izdelana stališča o ključnih zadevah. Tako se lahko z vsakodnevnimi profesionalnimi ali zasebnimi situacijami uspešno soočamo.

(pogovor je nastal v začetku leta 2020, sprašuje Katja Hančič, vodja marketinga pri Borzi terjatev)

Prijavite se na naše novice