Sredstva in vsebinska podpora za inovativna mlada podjetja

Februar, 2020

Slovenska podjetja, ki potrebujejo finančno spodbudo za zagon, semenski kapital za rast, konvertibilno posojilo za širitev ekipe, ali tista, ki želijo pridobiti investicijo zasebnega kapitala ali želijo podvojiti znesek investicije - to lahko pridobijo preko Slovenskega podjetniškega sklada, ki skupaj s SID banko in ob podpori Ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo te finančne spodbude omogoča.

Razpisi P2, SK75 in SI-SK so med podjetniki že poznani produkti, primernost posamezne oblike financiranja pa je odvisna od faze, v kateri se nahaja podjetje, ki financiranje potrebuje. Za razpisa P2 in SK75 poteka pred selekcijski postopek, ki lahko ob prijavi podjetja zagotovi do 35 oziroma 40 točk, od skupaj 100 možnih.

Začetek podjetniške poti

Razpis P2 je že tradicionalno zagonska spodbuda, t.i. sturtup denar, ki spodbuja zagon tehnološko inovativnih podjetij s potencialom rasti, ki so šele na začetku svoje poti in za širši trg razvijajo inovativne produkte, procese in storitve z visoko dodano vrednostjo in ki rešujejo probleme uporabnikov. Spodbuda prinaša 54.000 evrov subvencije na podjetje, novost lanskega leta pa je ta, da stroškov ni potrebno dokazovati, kar olajša poročanje.

Pospešitev rasti prodaje

Če so podjetniki že razvili svoj produkt in z njim ustvarjajo prve prihodke na trgu, jim lahko pri rasti pomaga razpis SK75, ki prinaša 75.000 evrov konvertibilnega posojila. Posojilo je namenjeno inovativnem startup podjetjem s potencialom globalne rasti, ki želijo čim hitreje priti do potrditve svoje ideje na trgu in pospešiti rast prodaje. 

Podvojitev investicije zasebnega investitorja

Če so podjetniki za svoje podjetje pridobili zasebnega investitorja in bi želeli to investicijo podvojiti, pa uspeh na razpisu SI-SK prinaša možnost podvojitve investicije, v znesku od 100.000 do 600.000 evrov. 

Slovenska podjetja, ki potrebujejo finančno spodbudo to lahko pridobijo preko Slovenskega podjetniškega sklada. Vir fotografije; pexles.com

V Ljubljani, Mariboru, Novem mestu, Velenju, Sežani, Novi Gorici in Kranju bodo letošnje postojanke t.i. roadshow dogodkov v okviru zgoraj omenjenih produktov Slovenskega podjetniškega sklada. Osrednji promocijski dogodek bo Forum 100% Start:up, ki bo 3. marca v Ljubljani.

Poleg denarnih sredstev je v okviru programa Startup Plus na voljo tudi bogata vsebinska podpora. Gre za mentorsko podporo uglednih in izkušenih mentorjev iz vrst podjetnikov, investitorjev, vodij podjetniških programov, …

Več informacij o razpisih in dogodkih lahko pridobite na spletni strani Startup Slovenija, na tej povezavi

Borza terjatev je primer uspešne zgodbe, prejemnice financiranja v okviru Slovenskega podjetniškega sklada, s strani razpisa SK200.

Prijavite se na naše novice