[intervju] Pristni in dolgoročni odnosi so tisto kar si želimo

Pogovarjala sem se s sodelavcem Gašperjem Buničem. Gašper na Borzi terjatev vodi izterjavo in skrbi za pospeševanje prodaje ter zadovoljstvo novih in že obstoječih uporabnikov. Svoj vtis pusti s strokovnostjo, umirjenostjo, razumevanjem različnih situacij pri delu in pripravljenostjo pomagati. Vabljeni k branju pogovora, v katerem boste odkrili kaj Gašperja pri delu motivira, zakaj ga je ideja Borze terjatev prepričala, da je zamenjal svojo karierno pot in kaj mu je pri odnosih s sodelavci in na splošno pomembno.

Gašper, opiši se s tremi besedami!

V današnji izjemno dinamični družbi zasledujem predvsem vrline, ki zame predstavljajo zlati standard: zvestoba, pripadnost, iskrenost. Rad si predstavljam, da sem se jim približal - a o tem naj sodijo tisti, ki me poznajo.

Na Borzo terjatev si prišel leta 2016, ko še ni bilo gotovo, da se bo start-up prelevil v podjetje, ki dela z dobičkom - od kje pogum, da si zamenjal obstoječo (varno) zaposlitev in se podal v negotovo start-up okolje?

'Life opens up opportunities to you, and you either take them or you stay afraid of taking them.' 

Če gledam nazaj, je bila odločitev verjetno precej tvegana - takrat se mi je zdela povsem samoumevna in vesel sem, da je bilo tako. Odločitev je bila odlična!

Kje pa si pravzaprav izvedel za Borzo terjatev? Zakaj te je prepričala?

Za idejo o BT sem izvedel na kavi s prijateljem in zdela se mi je fantastična. Prepričala me je, ker je bila nekako 'pred svojim časom' in ker je ponujala rešitev problema slovenskih podjetij na inovativen, a hkrati zelo poenostavljen način. Najbolj pa so me prepričali ljudje na Borzi terjatev.

Katere so tvoje glavne zadolžitve na Borzi? 

Bdim nad postopki izterjave, pospešujem prodajo in pridobivam nove aktivne uporabnike, za katere uspeh in zadovoljstvo nato še naprej skrbim. Vsi na Borzi sodelujemo pri razvoju odlične in vedno boljše storitve za podjetja.

Izterjava ni znana kot nekaj najbolj prijetnega/pozitivnega, ali pač? Kako ohraniš profesionalen pristop in mirno glavo tudi pri tistih bolj zahtevnih sogovornikih?

Ja, pri izterjavi je pomembno, kako jo dojameš. Ker je nujno potrebna, je fino, da jo jemljemo v prvi vrsti kot komunikacijo s stranko. Preko nje lahko navežemo bolj pristen stik, se bolj povežemo z našim kupcem, ublažimo morebiten nesporazum - konec koncev so pristni ter dolgoročni odnosi tisto, kar si želimo. Mirno glavo ohranim, ker situacije ne jemljem osebno. Poleg tega, da je dolg seveda potrebno poravnati, poizkušam tudi razumeti situacijo pri sogovorniku in doseči dogovor, ki je obojestransko zadovoljiv.

Preberite blog zapis Telefonska izterjava v 4 korakih.

Pri delu v našem majhnem dinamičnem kolektivu ni vse odvisno le od tebe, veliko je soodvisnosti, potrebno je veliko sodelovanja, menjave vlog in (spo)razumevanja s sodelavci ... kaj ti je pri odnosih s sodelavci na Borzi pomembno? Kako ohraniš pozitiven pristop? 

Pomembni so mi odkritost, dobra volja, medsebojno spodbujanje in medsebojna pomoč. Tudi pivo s sodelavci - po službi, proslavljanje skupnih uspehov in mejnikov, izleti, teambuildingi ... Ker svoje delo obožujem in ker svoje sodelavce spoštujem pozitivizem prihaja kar sam od sebe!

(nadaljevanje pogovora spodaj)

Gašper Bunič, 2019 [fotografija Tania Mendillo]

Kaj pa tvoja osebnostna rast pri delu? Katera je pomembna lekcija, ki si jo v teh letih osvojil in bi jo rad delil?

Lekcij je bilo že nešteto, nekatere še trajajo, nekatere se ponavljajo v vedno novih različicah. Posel je izredno dinamičen. Ena najbolj splošnih lekcij, ki bi jo rad delil pa je že malo klišejska, a vsekakor drži:

'Osebnostna rast in napredek se dogajata, ko deluješ izven svoje cone udobja.'

Lahko to misel preneseš na druga področja?

To misel z lahkoto prenesem na vsa področja, ki si jih lahko zamislim. Tudi in predvsem na medsebojne odnose.

Kaj bi priporočil komu, ki je na razpotju in se odloča zamenjati karierno pot? Kako se naj odloči?

Vsak mora raziskati sam sebe. Verjetno pomaga, če se zavedaš katera področja delovanja bi te gotovo onesrečila.

Ko nisi okupiran z delom, kje najdeš navdih in kaj ti daje moč in motivacijo?

Ljubezen, družina in prijatelji, redna rekreacija - šport, izleti, potovanja in seveda dobre knjige!

Kaj pa zate predstavlja oz. je ljubezen? 

Ljubezen je poanta življenja. Ljubezen nam poganja kri po žilah. Brez ljubezni bi taval kot zombi.

(intervju je nastal leta 2019, sprašuje Katja Hančič, vodja marketinga pri Borzi terjatev)

Prijavite se na naše novice