[intervju] Verjamem, da bom v prihodnosti z Borzo še bolj povezan

Tomi Šefman je v zgodbo Borze terjatev močno vpleten. Je soustanovitelj, solastnik in prokurist ter zvesti spremljevalec. V pogovoru preberite, kaj se je naučil ob študiju in življenju v tujini, kakšna je vloga Tomija na Borzi v tem trenutku, kako vidi njen razvoj v prihodnosti ter kaj rad počne, takrat ko ni obdan z delom.

Tomi, kako se je zgodba z Borzo terjatev začela?

Marko Rant mi je napisal el. sporočilo sredi noči z idejo, ki mi je bila takoj všeč. Z Markom sem rad delal in vedno sem si želel podjetniške izkušnje. Takoj sem mu odgovoril, da sem za sodelovanje. Tovrstna odločitev je bila ena najlažjih in naravnih v mojem življenju. Čez nekaj dni sva ustanovila podjetje, čez nekaj mesecev pa testirala prototip in prodala prvo terjatev. Ob tem pa se v postopku imela vrhunsko. Začetnih dni se spominjam predvsem po tem, kako sva se (večkrat) do solz nasmejala kakšni neumnosti v osnutku specifikacij za prvo obliko platforme. Vesel sem, da nama je to energijo uspelo obdržati. 

Kakšna je tvoja vloga na Borzi terjatev v tem trenutku?

Formalno sem prokurist in solastnik. Z največjim veseljem priporočim podjetnika za prodajo terjatev s pomočjo Borze ali vlagatelja za naložbo na platformi. Z Markom sva v rednih stikih in vedno premišljujeva o tem, kaj bo na Borzi novega, kaj prihaja. Uživam v uspešnem razvoju ideje, podjetja in celotne ekipe, ki ustvarja zgodbo o uspehu. Verjamem, da bom v prihodnosti z Borzo še bolj povezan.

Kako sam vidiš platformo Borze terjatev v prihodnosti?

Vidim jo predvsem kot zaupanja vrednega partnerja, za tiste, ki s pomočjo nje financirajo poslovne ideje, in za tiste, ki z njeno pomočjo vlagajo. Prvim bomo še na lažje načine omogočali hitrejši razvoj poslovanja, drugim pa preprosto, zanimivo in njim prilagojeno naložbo.

Greva malo nazaj, v preteklost. Študiral in živel si v tujini. Kako je do tega prišlo?

Starši so delali v tujini, tako da sem prvi del življenja preživel na Bližnjem vzhodu, v Iraku in Egiptu. Zatem sem se izobraževal na Dunaju, v ZDA in v Franciji. Do 25. leta sem bil večino časa v tujini.

Kako je to vplivalo oziroma vpliva na tvoje delo in življenje? Kakšne so po tvojem mnenju pozitivne posledice?

Menim, da sem zaradi izpostavljenosti različnim kulturam bolj odprt in strpen. Mogoče tudi zaradi tega dlje kot večina spoznavam, kaj mi je najpomembnejše v življenju, čeprav nenehno v njem uživam. Vsaka lokacija me je zaznamovala malo drugače. V arabskem svetu sem se učil pogajanj, na Dunaju sem se vživel v svet jazz glasbe in saksofona, v Ameriki navzel pragmatičnosti in financ, v Franciji pa vzljubil dobro hrano, vino in podjetništvo. Napletel sem mrežo poznanstev in prijateljstev po celem svetu. Ob vsem sem toliko bolj cenil domovino, kamor sem se vedno rad vračal, predvsem zaradi staršev, ki mi vedno stojijo ob strani in predstavljajo močno stalnico v mojem življenju. 

Imaš bogate izkušnje na področju financ, sodobnih tehnoloških rešitev in vodenja. Kako te je potegnilo v ta svet?

Prvi vzor so bili starši, predvsem oče, ki je bil uspešen finančnik, pa tudi mami, ki je delala v banki in v računovodstvu. Ko sem finance študiral na Whartonu, sem ugotovil, da v njih uživam, INSEAD me je vpeljal v svet podjetništva in pomembnost odnosov v vodenju. Vedno sem bil radoveden in tehnične inovacije so me vedno privlačile. Imam srečo, da so se mi odpirale poslovne priložnosti, kjer lahko vse to nadgrajujem.

Kaj pa, ko nisi v delu, kako preživljaš prosti čas? Kaj te osrečuje?

Uživam v marsičem. V gurmanskih izkušnjah, na potovanjih, po možnosti z avtomobilom ali motorjem v dvoje, z rdečim vinom polnega okusa, obvezno tudi konjak. V učenju novih spretnosti. V dobri knjigi, na smučanju ali jadranju. V jutranjem teku. V vsakodnevnih uspehih.

Kaj bi svetoval nekomu, ki se šele uči vodenja in prevzemanja odgovornosti?

V tem vprašanju »šele« ne obstoja, učenje se ne neha. Vedno manj je vodenja, vedno več skupnega ustvarjanja. Pomembne so jasne odločitve. Najpomembnejše je, da si iskren do samega sebe. Do okolja deluj verodostojno, avtentično.

Bi lahko z nami delil svoj moto, ljubo misel?

Vse mine. Torej uživaj, dokler lahko.

Tomi Šefman 2019, fotografija Tania Mendillo

(pogovor je nastal v začetku leta 2020, za Borzo terjatev ga je pripravila Katja Hančič)

Prijavite se na naše novice